Tässä on koko syksyn mittava ohjelmisto

21.04.2021 klo 15:21
Svenska Teatern avaa syksyn näytäntökauden täynnä uutta tulevaisuudenuskoa ja tuo näyttämölle peräti neljäntoista tuotannon ohjelmiston. Se on nykyaikana ennätyksellisen paljon. Tarjoamme monipuolista ohjelmaa myös lapsille ja nuorille, panostamme uudella tavalla ikäihmisiin, jotka eivät voi tulla teatterinäytäntöihin, ja järjestämme keskustelutilaisuuksia, festivaalin ja digitaalista ohjelmaa.Kevään ajan teatteri pysyy suljettuna, mutta syksyllä ovet avataankin sitten komeasti kaikilla kolmella näyttämöllä. Katsomoissa noudatetaan tuona aikana voimassa olevia määräyksiä, jotta yleisö voi tuntea olonsa mahdollisimman turvalliseksi. Lipunmyynti seitsemään syysohjelmiston näytelmään aloitetaan 28. huhtikuuta.

- Tuntuu todella hienolta voida tarjota ohjelmisto, jossa on niin paljon uutta nähtävää. Olen myös iloinen siitä, ettei meidän tarvitse jättää esittämättä niitä näytelmiä, joiden esitykset jäivät kesken. On ollut melkoinen palapeli sovitella kaikki näytäntökauden osat yhteen, mutta lopulta voimme esitellä ohjelmiston, jossa on jotakin jokaiseen makuun ja kaikille ikäluokille. Olemme todella kaivanneet yleisöämme, ja tiedämme myös yleisön kaivanneen meitä, sanoo teatterinjohtaja Joachim Thibblin.Tarkemmat tiedot ohjelmistosta.
 

Suuri näyttämö


Tove Jansson - visdiktaren   (15-16.9, Kausi käynnistyy toivotun jälleennäkemisen merkeissä. Emma Klingenbergin esitys Tove Janssonin lauluista oli AMOS-näyttämöllä suuri menestys. Tove alkoi kirjoittaa laulunsanoja jo lapsena ja jatkoi sitä koko ikänsä. Hän teki rakkauslauluja, lauluja luonnosta, lauluja ystäville, lauluja Muumilaaksosta, säädyttömiä lauluja, lauluja teatteriesityksiin ja lauluja ihan vain itselleen. Suurella näyttämöllä nähdään nyt kaksi esitystä syyskuun 18. päivänä pidettävän Tove-festivaalin yhteydessä. Liput tulevat myyntiin 28.4.
Lue lisää - osta lippu


The Play That Goes Wrong  (uusintaensi-ilta 30.9. vain 11 näytäntöä)
Teatteriin halutaan usein tulla nauramaan yhdessä. Siksi olemme erityisen iloisia voidessamme tuoda jälleen näyttämölle Adde Malmbergin menestysohjauksen.

The Play That Goes Wrong on 11 kansainvälistä palkintoa voittanut ja maailmalla menestynyt lennokas farssi. Liput tulevat myyntiin 28.4.
Lue lisää - osta lippu


Next to Normal 

(ensi-ilta 5.11., lehdistöensi-ilta 4.11.)

Syksyn ensi-iltauutuus suurella näyttämöllä on rockmusikaali Next to Normal, koskettava kuvaus mielen sairaudesta ja läheisriippuvuudesta. Se kuvaa hienolla tavalla sitä, kuinka vaikeaa ja samalla helppoa on rakastaa ja ymmärtää lähimpiään. Next to Normal kuuluu harvalukuiseen Pulitzer-draamapalkinnon saaneiden musikaalien joukkoon, ja se on myös voittanut kolme Tony-palkintoa, muun muassa parhaan musikaalin palkinnon. Next to Normal on yksi Broadwayn tunnetuimmista ja rakastetuimmista musikaaleista. Pääosaa esittää Maria Ylipää, joka saavutti suurta menestystä Svenska Teaternin musikaaleissa Kristina från Duvemåla ja CHESS. Esityksen ohjaa Markus Virta.

Kapellimestari: Kristian Nyman. Lavastus: Erik Salvesen. Puvustus: Teemu Muurimäki.

Rooleissa: Alexander Lycke, Maria Ylipää, David Lindell, Sannah Nedergård, Pontus Simm, Denny Lekström. Liput tulevat myyntiin 28.4.
Lue lisää - osta lippu


Mary Poppins (uusintaensi-ilta 9.12.)
Sopivasti joulun alla voimme lopulta esittää jälleen värikylläisen ja mielikuvitusta kutkuttavan menestysmusikaalimme maailman ensimmäisestä ”supernannysta”. Sekä yleisö että kriitikot ottivat viime syksynä avosylin vastaan ohjaaja Markku Nenosen version musikaalista, jonka pääosassa nähdään Josefin Silén. Mary Poppins sai Helsingin Sanomilta viisi tähteä, mutta sitä ei ehditty esittää kovin monta kertaa ennen kuin se oli pantava hyllylle koronapandemian takia. Joulukuussa Mary Poppins nähdään 13 kertaa, ja esitykset jatkuvat keväällä 2022. Lippujen myynnistä tiedotetaan myöhemmin.
Lue lisää 


AMOS-näyttämö
Ett drömspel (ensi-ilta 8.9.)
August Strindbergin Ett drömspel (Uninäytelmä) saa syksyllä ensi-iltansa AMOS-näyttämöllä. Svenska Teatern esittää yhden maailman teatteritaiteen suurista klassikoista yhteistuotantona Carl Knif Companyn ja ruotsalaisen Riksteaternin kanssa. Syksyn ensimmäinen ensi-ilta lähtee myöhemmin kiertueelle Ruotsiin.

Strindbergin näytelmää pidetään modernin teatteritaiteen uraauurtavana teoksena. Koreografiasta ja ohjauksesta vastaavan Carl Knifin tulkinta yhdistää teatteria ja tanssia samalla tavalla kuin Knifin aiempi menestysteos Muodonmuutos. Liput tulevat myyntiin 28.4.
Lue lisää - osta lippu
Några av oss
 (uusintaensi-ilta 13.10.)
Tositarina keskitysleirillä salaa lehteä julkaisseesta Petr Ginzistä on vaikuttavaa teatteria, jossa sekoittuvat poikien seikkailukirjat ja sysimusta tragedia. Ohjaaja: Johanna Freundlich. Näytelmän ensi-ilta oli 8.10. viime vuonna. Liput tulevat myyntiin 28.4.
Lue lisää - osta lippu


Ahlfors & Siikala (ensi-ilta 15.10., muut esitykset 16., 25. ja 26.10.)
Kun Ritva Siikala ja Bengt Ahlfors muuttivat vuonna 1968 yhteen ja perustivat perheen, heidän ystävänsä totesivat: ”Nuo kaksi eivät kyllä vanhene yhdessä!” Viisikymmentä vuotta myöhemmin he kuitenkin juhlivat kultahääpäiväänsä. Koronakesän 2020 he viettivät vapaaehtoisessa karanteenissa maalla. Siellä he kirjoittivat näytelmän omasta elämästään – kaksikielisen dialogin, jonka he nyt esittävät itse - ensi kertaa yhdessä näyttämöllä. 
Lue lisää - osta lippu


Straighta besked (4 esitystä 9.–11.12.)
Ruotsalaisen Riksteaternin vierailuesityksenä nähdään näyttelijä ja dramaturgi Björn Elgerdin uutuusnäytelmä. Ruotsissa kiertueella oleva näytelmä nähdään joulukuussa neljä kertaa AMOS-näyttämöllä. Svenska Teaternin näyttelijä Mitja Sirén on mukana näytelmässä, joka kertoo kielletystä rakkaudesta maahanmuuttoviraston käytävillä. Vastakkain joutuvat tunteet ja ohjesäännöt. Katsoja päätyy keskelle hermostuttavan kiusallisia tilanteita ja riskialttiita väärinkäsityksiä, joiden pohjalla on aina sama kysymys: mitä olen valmis uhraamaan jonkun toisen auttamiseksi? Ohjaaja: Anna Novovic. Lippujen myynnistä tiedotetaan myöhemmin.


NICKEN-näyttämö


Bröderna Pixon  (

ensi-ilta 1.9.)

Bröderna Pixon on klovnerian, leikkisyyden ja mielikuvituksen täyttämä esitys, joka perustuu Malin Kivelän ja Linda Bondestamin ylistettyyn lastenkirjaan. Näyttelijät Max Forsman, Hellen Willberg ja Niklas Åkerfelt tuovat lavalle ison joukon hauskoja hahmoja, joiden menoa säestävät tarttuvat laulut ja musiikki. Ohjauksesta vastaa Oskar Silén. Esitys sopii esikoulu- ja ala-asteikäisille lapsille. Liput tulevat myyntiin 28.4.
Lue lisää - osta lippu


Är det hett här?    (kantaesitys 20.10.)
Anna Hultin oikoo esikoisnäytelmässään joukon vaihdevuosiin liitettyjä käsityksiä. Är det hett här? (Onko täällä kuuma?) on yhtä paljon manifesti kuin monologi, yhtä lailla valistusta kuin viihdettä. Anna tekee henkilökohtaista tutkimusretkeään vaihdevuosien biologiaan ja historiaan rohkeasti ja huumorin kera ja sekoittaa mukaan hiukan Shakespearea ja kutsumattomia asiantuntijoita. Näytelmää on kuvattu MenopaussiManifestiMonologiksi. Lippujen myynnistä tiedotetaan myöhemmin.


Lasten marraskuu, mm. BNICK ja Familjelördag
Tänä syksynä järjestetään myös suosittu Lasten marraskuu, johon kuuluu mm. Familjelördag ja vauvateatteri BNICK, joka on osa Kulttuurin kummilapset -yhteistyötä. Perheen pienimmille suunnatusta tarjonnasta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.


Digitaaliset tuotannot (Svenska Teatern Live)


Teatercafé ikäihmisille
Svenska Teatern, Åbo Svenska Teater ja WasaTeater järjestävät yhteistyönä suoratoisto-ohjelmaa ikäihmisille, jotka eivät pääse katsomaan esityksiä teattereihin. Teatercafén ohjelmat voi nähdä osoitteessa live.svenskateatern.fi. Tarjonnasta tiedotetaan yhdessä muiden teatterien kanssa myöhemmin.

Scenmåndag-keskusteluiltojen uudet aiheet ja uusi juontaja
Svenska Teaternin Scenmåndag-illoissa inspiroivat vieraat kokoontuvat keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Suosittuja keskusteluja vetää syksyllä uusi juontaja. Illat ovat yleisölle avoimia, ja ne suoratoistetaan osoitteessa live.svenskateatern.fi.

Olemme vain ihmisiä ja Fork – The End Yle Areenassa
Televisiotaltiointi Joakim Grothin ylistetystä perhetarinasta Olemme vain ihmisiä (Vi är bara mänskor) on nähtävissä Yle Areenassa suomeksi tekstitettynä 1.4.22 asti. Esityksen on nähnyt muutamassa viikossa jo yli 10 000 katsojaa.

Myös a cappella -yhtye FORKin jäähyväiskonsertti Fork – The End on nähtävissä Yle Areenassa vappuaatosta eteenpäin toistaiseksi, samoin suomeksi tekstitettynä.

Dramatisoitu opastus teatteritaloon

Topeliusvandringar
Kukapa olisi parempi opas kuin Zacharias Topelius. Näyttelijä Simon Häger opastaa yleisöä Topeliuksen hahmossa läpi teatterin värikkään historian. Jokin tuntuu kuitenkin erilaiselta: ovet johtavat harhaan, huoneet ovat vaihtaneet paikkaa ja kaasulamputkin näyttävät jotenkin merkillisiltä… Yleisö voi seurata mukana dramatisoidulla opaskierroksella, jossa 1860-luku kohtaa nykyajan. Kierros kestää noin tunnin. Lipuista tiedotetaan myöhemmin.

Jotta voisimme ymmärtää kävijämme paremmin, me ja meidän yhteistyökumppanimme keräämme tietoja vierailustasi evästeiden avulla. Lue lisää.

close