Syystuuli lennättää näyttämölle Maija Poppasen

26.08.2020 klo 16:58
Ohjaaja Markku Nenonen on työskennellyt päiväkodissa ja pitää vaivattomimpina kollegoinaan kuutta lasta, jotka esittävät vuoroillaan Mikko ja Anna Pankin rooleja. Lapset ovat nimittäin tottelevaisempia kuin aikuiset, Nenonen sanoo.

MARY POPPINS KOTISIVU / OSTA LIPUT

Kun taianomainen supernanny laskeutuu syksyllä Svenska Teaternin katsojien eteen, luvassa on seikkailu, jossa on niin jännitystä, iloa kuin haikeuttakin – sekä eräs koira, joka saattaa varastaa koko show’n.  

 Maailman lapset ovat rakastaneet Maija Poppasesta kertovia tarinoita siitä lähtien, kun Pamela L. Travers julkaisi ensimmäisen kirjansa hänestä vuonna 1934.  Sen jälkeen tämä vertaansa vailla oleva lastenhoitaja onkin lennähtänyt monenlaisissa tulkinnoissa niin valkokankaille kuin teattereiden lavoille ja mullistanut sateenvarjoineen ja ihmeellisine laukkuineen hiukan hukassa olleen Pankin perheen elämän.

Lokakuussa Maija Poppanen laskeutuu Svenska Teaternin lavalle monitaituri Markku Nenosen ohjauksessa. Nenosen mukaan produktio tulee olemaan uskollinen sekä Disneyn elokuvaversiolle että alkuperäiselle kirjalle.

– Nämä eroavat toisistaan aika lailla. Disneyn elokuvassa kaikki on kevyttä ja hupaisaa, mutta kirjojen Maija Poppanen on itse asiassa varsin ankara täti.

Musikaalista tulee myös Maija Poppasen taikapiiriin joutuneiden henkilöiden kehityskertomus. Markku Nenosen mielestä perheen isä Yrjö Pankki muuttuu tarinan edetessä henkilöistä ehkä kaikkein eniten.

– Ankarasta perheenpäästä tulee loppujen lopuksi isä, joka leikkii lastensa kanssa. Maija Poppasen tarinassa on monia ulottuvuuksia, joita en lapsena ymmärtänyt.

Nenosen näkemykset Maija Poppasesta saivat alkuvuodesta myös brittiläisen teatterimoguli Sir Cameron Mackintoshin hyväksynnän. Hän on musikaalin oikeuksien haltija ja on niittänyt mainetta niiden tarkkana vartijana. Kun oli varmistunut, että Svenska Teatern saa esittää musikaalin, teatterinjohtaja Joachim Thibblin ja Markku Nenonen lähtivät Lontooseen tapaamaan Mackintoshia. Kohtaaminen venyi lopulta sovitusta viidestätoista minuutista puolitoistatuntiseksi. 

– Se oli todella kiehtovaa ja antoisaa. Sir Cameron on muun muassa tavannut itse Pamela L. Traversin. Hänellä oli myös valtavasti ainutlaatuista tietoa musikaalin erilaisten produktioiden vaiheista.

 Moni asia on vaatinut Mackintoshin hyväksynnän, esimerkiksi keskeisten roolien esittäjät. Yksi heistä on tietenkin itse Maija Poppasen roolissa nähtävä Josefin Silén. 

– Kun näin Josefinin koe-esiintymisessä ensi kerran, hän kiinnitti heti huomioni. Ja kun hän sitten avasi suunsa ja alkoi laulaa, asia oli minun puolestani selvä.

Josefin Silénille näytettiin vihreää valoa myös Lontoosta, ja kun vielä kaikki muutkin yksityiskohdat oli saatu paikoilleen, saattoi taiteellinen työ alkaa. Poikkeusolot ovat leimanneet monia kiihkeän työnteon kuukausista, mutta jo varhaisessa vaiheessa päätettiin, että koronatilanteen stressaavuus ei saa näkyä työprosessissa huolimattomuutena. Yhtä selvää on ollut, että Svenska Teatern ei aio tinkiä yksityiskohdista. 

– Kun kerran tämä tehdään, niin tehdään sitten kunnolla. Siksi esityksestä tulee ilmiömäinen elämys, jossa yllätykset seuraavat toistaan ja kaikki on juuri niin taianomaista kuin Maija Poppasen maailmassa kuuluukin olla. Sillä kuten hän itse aina sanoo: kaikki on mahdollista.

Tämä pätee myös produktiota varten luotuun koiraan, josta Markku Nenonen on jo nyt riemuissaan.

 – Se on niin fantastisesti tehty, että se saattaa varastaa koko show’n.

Kaikki tekniset ja taiteelliset ratkaisut nojaavat kuitenkin Maija Poppasen filosofiaan, joka sopii hyvin ohjenuoraksi myös teatteri- ja elokuvasalien ulkopuolella.

– Vain sinä itse päätät, mitä ovia avaat tai suljet elämässäsi.

Steppiopetusta meneillään. Näyttelijöiltä vaaditaan paljon. Musikaaliartistien tulee osata laulaa, tanssia, stepata ja näytellä. Sen lisäksi heidän tulee olla karismaattisia, persoonallisia ja heillä tulee olla iso sydän, sanoo musikaalin ohjaaja Markku Nenonen. 

Teksti: Jeanette Björqvist. Kuva: Cata Portin


Koko ensembleä yhdessä kuvassa!

Suurenna 
Josefin  Silén, Denny  Lekström, Nea-Maria Alanko, Aaro Wichmann, Laura  Allonen, Mikael Andersson, Sonia Haga, Ann-Marie Heino, Simon Häger, Anna-Maija Jalkanen, Mathias Jonsson, Minna Kettunen-Enberg, Suvi  Salospohja, Saara  Lehtonen, Lasse Lipponen, Charlotte Mannerstråle, Eleonoora  Martikainen, Ville Mäkinen, Sannah  Nedergård, Peter Nyberg, Saara-Elina Partanen, Ivan Persson, Peter Pihlström, Davey Van Pas, Olivia Broman, Krista Martola, Anna Kettunen, Aron Nyman, Amos Martimo, Arthur Waselius 

Jotta voisimme ymmärtää kävijämme paremmin, me ja meidän yhteistyökumppanimme keräämme tietoja vierailustasi evästeiden avulla. Lue lisää.

close