DuvTeatterin juhlanäytelmä on enemmän kuin satu

10.10.2019 klo 17:37
DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup ja Wegelius Kamarijouset esittävät yhteistuotannon I det stora landskapet – satumainen perhekronikka, jossa kohtaavat satu ja todellisuus, musiikki ja tanssi sekä samanlaisuus ja erilaisuus. Kävimme seuraamassa harjoituksia ennen lokakuussa olevaa ensi-iltaa.

Ulkojalkineet vaihdetaan ovella mustiin tanssikenkiin. Tunnelma on hilpeä, ja kaikki ilahtuvat toistensa tapaamisesta. Tervehdysten jälkeen näyttelijät asettuvat ympyrään salin keskelle, ja iltapäivän harjoitukset voivat alkaa.  

I det stora landskapet on DuvTeaternin, Svenska Teaternin, Resonaarigroupin ja Wegelius Kamarijousten yhteinen produktio. Ohjaaja Mikaela Hasán kertoo ryhmälle, mitä kohtauksia tänään harjoitellaan. Ensin käydään läpi Pöllön koreografia, ja sen jälkeen kohtaus, missä sadun kaksi prinsessaa etsivät toisiaan metsässä. 

Tänään paikalla on vain kolmasosa työryhmästä. Lokakuun ensi-illassa Svenska Teaternin näyttämölle nousee yhteensä 30 henkilöä, joista kymmenen on muusikkoja. 

Uuden musiikkiteatteriesityksen laulut säveltää Markus Fagerudd ja  sanoituksista vastaa DuvTeaternin työryhmä. Päivän ensimmäisessä kohtauksessa kuultava Pöllön laulu ei ole vielä aivan valmis. 

Samanlaisia mutta erilaisia 

DuvTeaternin näyttelijät vastaavat myös esityksen käsikirjoituksesta. Tapahtumat sijoittuvat osittain satumaahan, joka muistuttaa monella tavalla omaa todellisuuttamme. Eräänä päivänä satumaan kuningaspari saa perheenlisäystä, kaksosprinsessat, joista iloitsee koko valtakunta. Vaikka prinsessat ovat samanlaisia, he myös eroavat toisistaan. Toinen prinsessoista ei nimittäin ole aivan tavallinen. 

Satumaan ministerit ovat päättäneet, että kaikki tavallisuudesta poikkeava on kielletty. Niinpä vanhemmat joutuvat tekemään vaikean päätöksen, jonka jälkeen mikään ei ole enää ennallaan. 

Työryhmä on hakenut tarinaa luodessaan inspiraatiota todellisista perheistä ja  elämäntarinoista. Ryhmä on myös keskustellut siitä, miten yhteiskunta toimii nykyään, millainen se oli ennen, ja mitä siinä tulisi muuttaa. Myös sisarusten välisten suhteiden pohtiminen on ollut tärkeä osa esityksen valmistelua.   

Harjoituksissa on nyt edetty lauluihin: ”Alla säger dom att vi liknar så mycket varann. Min syster har samma ansikte som jag också har...” (Olemme kaikkien mielestä kuin kaksi marjaa. Sisareni kasvot ovat myös minun kasvoni…).  

Jännitystä, improvisaatiota ja työn iloa 

– On uusi ja vähän jännittäväkin kokemus nousta Svenska Teaternin suurelle näyttämölle, kertoo DuvTeaternin näyttelijä Karolina Karanen, joka esittää toista prinsessoista. Vaikka hän on näytellyt jo 12 vuotta, hänestä tuntui hienolta nähdä oma kuvansa teatterin ulkopuolella sähköisessä mainostaulussa. 

Toisen prinsessan roolissa nähdään Sophia Heikkilä, joka kuuluu Svenska Teaternin vakituisiin näyttelijöihin. 

– Tämä on ainutlaatuinen produktio, sanoo Heikkilä. DuvTeaternin tekstien syvällisyys ja runollisuus ovat tehneet häneen vaikutuksen. 

Vuonna 1999 perustetussa DuvTeaternissa näyttämötaide ja erilaiset toimintakyvyn variaatiot kohtaavat. Teatteri on ollut aina taiteellisesti kunnianhimoinen ja tehnyt esityksiä, jotka rakentuvat työryhmän omille kokemuksille. I det stora landskapet on kuitenkin ensimmäinen produktio, jossa näyttämöllä käsitellään suorasanaisesti sitä, millaista on elää toimintakyvyn variaatioiden kanssa. 

DuvTeaternin näyttelijät ovat tottuneita tekemään yhteistyötä muiden ryhmien ja uusien ihmisten kanssa – he tekevät niin kaikissa produktioissaan. Mukana olevat kolme Svenska Teaternin näyttelijää (Heikkilän lisäksi Mikael Andersson ja Niklas Åkerfelt) saavat yhteistyöstä paljon irti, kertoo Sophia Heikkilä.

– En ole saanut improvisoida tällä tavalla Svenskiksen lavalla pitkään aikaan, joten tämä on tosi innostavaa. Kaikkea DuvTeaternin tekemistä leimaa valtava työn ilo, joka tarttuu, hän jatkaa. Suuren yleisön näytelmä 

Harjoitukset jatkuvat. Molemmat prinsessat opettelevat uusia askeliaan suorissa riveissä. Tässä vaiheessa metsän puiden paikkoja edustavat kolme tuolia. Näyttelijät tarjoavat toisilleen ehdotuksia, jotka otetaan vastaan ja hyödynnetään, sillä kaikille on tärkeää löytää yhteinen äänilaji.

Esityksessä käytetään jonkin verran tukiviittomia, puhutun kielen ja musiikin lisäksi. Heikkilä ja Karanen harjoittelevat koreografin kanssa viittomaan prinsessojen nimet. Tähteä merkitsevä viittoma - taivaalle kahdella sormella tehty risti - tarkoittaa prinsessa Estellaa, ja auringonnousua kuvaava pyyhkäisevä liike kädellä tarkoittaa prinsessa Auroraa.  

– Tästä tulee hyvä. Näillä kahdella viittomalla on tietty merkitys, mutta ne ovat myös kauniita liikkeitä, sanoo koreografi Carl Knif.

Kohtauksen onnistuneen läpimenon jälkeen muut työryhmän jäsenet taputtavat viittomakielellä eli tekevät keveitä kädenliikkeitä ilmassa. 

Sophia Heikkilä muistuttaa, että I det stora landskapet on tarkoitettu suurelle yleisölle. Hän toivoo, että erityisesti nuoret löytäisivät näytelmän.

– Olen oppinut DuvTeaternin kanssa työskennellessäni, että meillä kaikilla on jonkinlaista variaatiota toimintakyvyssämme. Me kaikki toimimme hiukan eri tavoin. 

Myös Karolina Karanen toivoo, että mahdollisimman moni näkisi tämän satumaisen perhekronikan. 

– Perheet, sukulaiset ja serkut. Kaikkien täytyy nähdä tämä.

Teksti: Ida Henriksson • foto: Cata Portin

Jotta voisimme ymmärtää kävijämme paremmin, me ja meidän yhteistyökumppanimme keräämme tietoja vierailustasi evästeiden avulla. Lue lisää.

close