Adde Malmberg pelastaa huumorin

22.08.2019 klo 18:20
Ruotsalainen Adde Malmberg ohjaa The Play That Goes Wrong -näytelmän Svenska Teaternille. Malmberg on ollut ruotsalaisen lavakomiikan tärkeitä pioneereja, mutta nykyään hän on toiminut jo pitkään arvostettuna ohjaajana, joka ottaa komedian tosissaan. Malmbergin mielestä naurun ja huumorin avulla maailmasta voi tehdä paremman paikan.

Kuinka kuvailisit henkilöä nimeltä Adde Malmberg?–  - -

- Olen huumorin kaupparatsu. Olen kiertänyt maata lavakoomikkona yli 30 vuotta. Nykyään olen siirtynyt ohjaamisen puolelle, mutta matkustan yhä teatterista toiseen ja yritän tehdä niistä hauskempia. Pyrin siihen, että ne päättävät olla hauskoja ja valitsevat komedian. Moni ei uskalla tehdä sitä, vaan valitsee vakavuuden. 

Miksi me nauramme farsseille? 

– Kaikki huumori perustuu asioiden tunnistamiseen. Tunnistamme omat virheemme ja heikkoutemme. Kun näemme jonkun muun toimivan yhtä päättömästi, vaikkakin hiukan liioitellen, syntyy huumoria. On ihanaa päästää irti ja tuntea, ettei ole yksin vajavaisuuksiensa kanssa. Nauraminen on hyvin vapauttavaa. 

Miksi The Play That Goes Wrong on ollut niin suuri menestys? 

– Yksi suuri syy on sen brittiläisyys. Se on osa hyvin syvälle juurtunutta huumoriperinnettä. Näytelmä syntyi teatterissa, jonka perusti joukko opiskelijoita. He ovat saman tradition lapsia kuin Peter Sellers ja Monty Python, vain muutamia mainitakseni.

- Näytelmän hauskuus perustuu sille, että kaikki menee pieleen. Teksti on uskomattoman taitavasti kirjoitettua ja teknisesti tarkkaa. Mitä kauemmin olen sitä työstänyt, sitä enemmän siitä pidän. 

Sinua on kutsuttu Ruotsin huumorimestariksi. Mitä luulet, poikkeaako ruotsalainen huumori suomalaisesta?

– En voi sanoa niin, sillä en ymmärrä suomea, eikä mikään huumori ole toista huonompaa. Minusta kuitenkin tuntuu, että niissä on eroa. Sen tiedän, että Britanniassa huumori on hyvin arvostettua. Siellä on tärkeää olla hauska, ja leikinlaskijoita pidetään arvossa. Siksi brittihuumorista on kehittynyt niin hyvää. Ruotsissa huumorin parissa työskenteleviin ei suhtauduta ollenkaan sillä tavoin.

Eikö farssia ja naurattamisen taitoa arvosteta? 

– Ei todellakaan. Huumori on täysin aliarvostettua. Naurava ihminen on avoin. Jos saan nyt heittäytyä hiukan vakavaksi, niin minusta huumorilla on tärkeä tehtävä ihmisten yhdistäjänä. Lisäksi hauskanpito tekee meille hyvää. Voimme päihittää kaikki traumamme vapauttavan naurun avulla. Iloiset ihmiset eivät vihaa!

- Monen mielestä huumori on keino ilmaista jotakin. Minulle huumori on päämäärä itsessään. Maailma muuttuu yhä suljetummaksi, rajoja halutaan panna kiinni ja katsomme toisiamme kieroon. Huumorilla voisi olla tässä tärkeä rooli. 

Sinulla on takanasi 40 vuotta viihde­alalla. Mistä ammennat inspiraatiosi? 

– Sitä on vaikea sanoa tarkasti. Ideoita vain tulee koko ajan. Käyn paljon teatterissa. Palasin hiljattain Lontoosta, missä näin seitsemän esitystä. Nimenomaan Englannissa voi nähdä erittäin hyvää teatteria. Se on valtava inspiraation lähde. 

Takaatko, että Svenska Teaternin katsomossa nauretaan hillittömästi? 

– En, mutta minulla on tiettyä kokemusta siitä, kuinka nauru saadaan aikaan, jos sitä nyt sitten halutaan takaamiseksi kutsua. Yleensä se kyllä onnistuu, jos vain näytelmän työryhmä sitä todella haluaa. Minulla on tämän ensemblen suhteen erittäin suuret odotukset. Tunsin heti, kun aloimme tehdä töitä yhdessä, että tästä tulee hyvä. Teidän näyttelijänne ovat pelottomia, ja pelko halvaannuttaa huumorin. Olen saanut muutenkin erittäin hyvän vaikutelman Svenska Teaternista. Teillä toimitaan joka vaiheessa hyvin ammattimaisesti, ja olen huomannut, että sillä on iso merkitys lopputulokselle. Olen todellakin hyvin toiveikas. 

Teksti: David Lindström • kuvat: Cata Portin
Käännös: Anneli Miljard


Adde Malmberg 

Syntynyt: Lundissa vuonna 1955 ja asunut Tukholmassa vuodesta 1983.  

Juuri nyt ajankohtaista:
The Play That Goes Wrong Svenska Teaternissa.

Lukenut viimeksi: Jens Liljestrandin kirjoittaman Vilhelm Mobergin elämäkerran Mannen i skogen.

Eniten naurattaa: Hyvä ja rehellinen huumori – viimeksi Chaplinin Diktaattorin näytelmäversiossa Odense Teaterissa Tanskassa. 

Kohtaamisia: On tavannut niin Robert de Niron kuin Nelson Mandelan sekä laulanut dueton neuvostoliittolaisen jääkiekkoilijan Aleksandr Ragulinin kanssa. 

Lisäksi: Adde on eksynyt viisivuotiaana Kööpenhaminan Tivolissa, mutta kaikeksi onneksi hänet kuitenkin löydettiin.


LUE THE PLAY THAT GOES WRONG NÄYTELMÄSTÄ JA OSTA LIPPUA!

Jotta voisimme ymmärtää kävijämme paremmin, me ja meidän yhteistyökumppanimme keräämme tietoja vierailustasi evästeiden avulla. Lue lisää.

close