- CHESS on maailman paras musikaali, sanoo Tim Rice

06.09.2018 klo 12:24

LISÄÄ CHESS:istä OSTA LIPPU - suomenkielinen tekstitysSvenska Teaternin suurproduktio CHESS på svenska on näyttävä musikaali strategioista, intohimosta ja rajoista. Maria Sidin ohjauksessa painopiste siirtyy shakkipelistä todellisten ihmisten väliseen peliin. Kuka tekee älykkäimmän siirron ja kuinka peli muuttuu, kun rakkaus astuu kuvioihin?
Voittaako kukaan silloin, kun panoksena on joku, jota rakastamme?

Musiikin CHESS-musikaaliin on kirjoittanut Benny Andersson ja Björn Ulvaeus. Alkuperäiset englanninkieliset laulujen sanat ovat Tim Ricen käsialaa. 

CHESS på svenska sai ensi-iltansa Tukholmassa vuonna 2012. Sen jälkeen Anders Eljas (Kristina från Duvemåla) on tehnyt uuden orkestroinnin, jonka Svenska Teatern nyt ylpeänä esittää maailman ensimmäisenä ammattiteatterina. 

Puvustuksen on luonut Teemu Muurimäki, joka on yksi Suomen huippusuunnittelijoita. Koreografi Carl Knif ja videosuunnittelija Joonas Tikkanen loihtivat katsojille upean visuaalisen elämyksen. Naispääosassa Florencen roolissa nähdään näyttelijä ja laulaja Maria Ylipää (Kristina från Duvemåla, Wicked, Evita). Miespääosan Anatolijin roolin tekee superlahjakkuus Alexander Lycke Ruotsista. Glenn Edell tulkitsee Freddien roolin, ja uusi lupaus Johanna Ström näyttelee Svetlanaa. Kristofer Möller laulaa yhden musikaalin uusista lauluista Molokovin roolissa. Uudessa CHESS på svenska -versiossa shakkipelin tuomari on nainen, jota näyttelee Silva Lillrank.

Teatterin omassa julkaisussa Första Raden -lehden seuraavassa numerossa CHESSin alkuunpanija ja idean luoja Tim Rice esittää oman näkemyksensä musikaalista: 

”CHESSin ydin piilee siinä, että koko musikaali pysyy kasassa musiikillisesti. Se ei sisällä ainuttakaan hetkeä, jolloin joutuisin ajattelemaan, että tämä kohta ei ehkä ole kovin hyvä. Sekä Leijona Kuninkaassa että Evitassa (myöskin Tim Ricen librettoja) on hienoja lauluja, mutta ei ole olemassa yhtään musikaalia, joka olisi musiikillisesti parempi kokonaisuus kuin CHESS on – ehkä joku voi olla yhtä hyvä, mutta ei missään tapauksessa parempi.” 
 

Yhteistyöstään Björn Ulvaeuksen ja Benny Anderssonin kanssa Tim Rice sanoo näin: 

”Björnin ja Bennyn tapa kirjoittaa
musiikkia on nerokas. Melodioiden
rakenne on kuin tehty musikaaleja varten. He ovat niin lahjakkaita.  


- Uskon, että olin aikaani edellä. Kaikki ajattelivat, että ABBA on vain popyhtye, mutta minä tiesin, että he olivat paljon enemmän. Matkustin Tukholmaan ja me löysimme toisemme. Kesti kuitenkin jonkin aikaa ennen kuin aloitimme yhteistyön, sillä olimme kaikki varattuja omien projektiemme kanssa silloin. Kahden, kolmen vuoden aikana lensin hyvinkin viisikymmentä kertaa Tukholmaan. 

Yhteistyömme sujui erinomaisesti, Björn keksi lauluissaan valtavasti ideoita ja sommitelmia juonen ympärille. Björn on pirun lahjakas tekstin kirjoittaja. Hän toimi luonnollisena linkkinä minun ja Bennyn välillä, joka taas sävelsi fantastista musiikkia.” 

Tim Rices haastattelu voit lukee kokonaisuudessaan Första Radenin lehdessä. Tai ruotsiks täällä

 

CHESSTIETOA:

Benny Andersson, Björn Ulvaeus ja Tim Rice aloittivat työt CHESSin parissa 1980-luvun alussa. CHESS-musiikki julkaistiin konseptialbumina ensi kertaa vuonna 1984. Levytys tapahtui Polar Studiosilla Tukholmassa. Ensimmäinen single oli maailmankuuluksi hitiksi noussut One Night in Bangkok,joka myös ylsi top kolmoseen Billboardlistalla.

Elaine Paigein ja Barbara Dicksonin esittämä sinkku I Know Him So Well oli englanninlistan ensimmäisellä sijalla yhteensä neljä viikkoa. Muun muassa tähdet Barbara Streisand ja Susan Boyle ovat julkaisseet laulusta omat versionsa. Myös Tommy Körbergin esittämästä mahtipontisesta Anthemlaulusta tuli CHESSin myötä hitti.

Maailman ensi-ilta oli Lontoossa vuonna 1986, jossa sitä esitettiin yhteensä kolme vuotta ja yli 1130 kertaa.

Ensimmäinen ruotsinkielinen versio sai ensi-iltansa Tukholman Cirkuksessa vuonna 2002, Lars Rudolfssonin ohjauksessa.

CHESSistä on tehty yli 20 versiota ympäri maailmaa ja nyt on Suomen vuoro!

Jotta voisimme ymmärtää kävijämme paremmin, me ja meidän yhteistyökumppanimme keräämme tietoja vierailustasi evästeiden avulla. Lue lisää.

close