Benny Andersson katsomassa CHESS

09.08.2018 klo 15:14
Benny Andersson oli Svenska Teaternilla katsomassa CHESS på svenskan
orkesteriharjoitusta, jossa koko orkesteri ja näyttelijäkaarti ovat mukana.

Maanantaina koko näyttelijäkaarti lauloi ensi kertaa orkesterin säestyksellä CHESS på svenskan läpi –tapahtumaa kutsutaan ammattikielessä sitzprobeksi.


Säveltäjä Benny Andersson oli paikalla kuuntelemassa uutta orkestrointia ja näyttelijäkaartimme laulua. Hän istuu salissa ja seuraa työskentelyä. Toisena hetkenä Benny menee orkesterimonttuun hienosäätääkseen musikaalista kokonaisuutta, seuraavassa hetkessä hän on keskustelemassa ohjaaja Maria Sidin kanssa. Benny Andersson oli erittäin vaikuttunut kokoonpanostamme.

- Tämä sujui mielestäni yli odotusten. Olen todella tyytyväinen, teillä on todella hyvät laulajat. Äänisuunnittelu on myös hyvää, Stanley on hyvä (teatterin äänisuunnittelija, toim. huom.). Tällaisia tulisi kaikkien teattereiden olla, Benny Andersson toteaa heti orkesteriharjoituksen jälkeen.

Kahdeksan vuotta sitten Benny Andersson omisti paljon aikaa Svenska Teaternille Kristina från Duvemålan harjoitusten merkeissä. CHESS på svenskan parissa työskentely houkutteli hänet takaisin.

- Svenska Teaternilla on iso paikka sydämessäni. Tämä on todella upea pieni teatteri. Täällä pääsee niin lähelle näyttämön tapahtumia. Tulen tietenkin ensi-iltaan, mutta tulen sitä ennenkin paikalle katsomaan, voinko huonontaa jotakin, Andersson vitsailee.

Chess on kolmas Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeusin tuotanto, jonka Svenska Teatern tuo näyttämölle. MAMMA MIA! tuli äskettäin päätökseensä Helsingissä. Haluan tietää, kumpi esityksistä on Bennyn mielestä paras, jos hänen on pakko valita.

- Chess tietenkin! Se on ikään kuin oma teoksensa, kun taas MAMMA MIA! on kasattu vanhoista synneistä, Andersson sanoo hymyillen vinosti.

- Pidän tietenkin molemmista esityksistä. MAMMA MIA! on todella hieno musikaali, mutta omasta näkökulmastani ja musikaalisesti pidän kyllä enemmän Chessistä.

Kun Benny ja Björn kuulivat Maria Ylipäätä ensimmäisen kerran, he olivat todella ihastuneita. Nyt Ylipää tekee lavalla Florencen roolin.

- Kyllä, se on iloa korville. Olen yhä vaikuttunut Maria Ylipäästä. Kun hän laulaa, se vaikuttaa niin helpolta, eikä Chess todellakaan ole helppoa laulettavaa.

Benny Andersson kuuli nyt ensi kertaa Johanna Strömiä, joka esittää Svetlanaa. Kun hän tulkitsi kappaleen Han är en man han är ett barn, Benny otti puhelimensa esiin ja videoi laulun. Jo koe-esityksen jälkeen sekä ohjaaja Maria Sid että teatterinjohtaja Joachim Thibblin olivat sitä mieltä, että uusi tähti oli syttynyt. Benny on ehdottomasti samaa mieltä.

- Johanna oli uskomattoman hyvä. Missä hän oikein on piileskellyt, Andersson hymyilee, ja päätämme lyhyen haastattelumme.

Ruotsinkielisen Chessin kantaesitys Suomessa on 8. syyskuuta. Tuolloin myös Benny Andersson istuu Svenska Teaternin salissa. Mutta jo ensimmäisen  orkesteriharjoituksen jälkeen hän on enemmän kuin tyytyväinen.

 

Jotta voisimme ymmärtää kävijämme paremmin, me ja meidän yhteistyökumppanimme keräämme tietoja vierailustasi evästeiden avulla. Lue lisää.

close