TOVE - en queer ikon

Publicerad 07.04.2017 kl. 16:55

Foajén presenterar i samarbete med
Kultur för alla/ Finland 100 - I regnbågens färger -projektet och Regnbågsankan

TOVE – EN QUEER IKON

 

Ett miniseminarium med Boel Westin (SE), Andrea Björkholm, Anna Moring och Catariina Salo (moderator)

Fre 28.4 kl 16-17.30 på Svenska Teatern. Fritt inträde

Föreställningen TOVE kl 19 på Stora scenen. Biljetter via teaterns biljettkassa eller lippu.fiPå seminariet Tove - en queer ikon närmar vi oss Tove Janssons konstnärskap samt scenkonsten ur ett queert perspektiv. Vi diskuterar bl.a. om hbtiq-teeman i Tove Janssons bildkonst och författarskap samt den roll hon spelat för den queera gemenskapen i Finland. Vi frågar också hur queert begär görs på scenen i dag och hur man som scenkonstnär kan leka med könsnormer.

***
Boel Westin är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hon disputerade med doktorsavhandlingen Familjen i dalen. Tove Janssons muminvärld 1988, och har bl.a. publicerat böckerna Tove Jansson. Ord bild liv. 2007 (utgiven på finska 2008, polska 2012, bulgariska 2014, japanska 2014) och Brev från Tove Jansson (urval och kommentarer tillsammans med Helen Svensson) 2014.

Andrea Björkholm är en finlandssvensk skådespelare som arbetar både i Sverige och Finland. Hon spelade huvudrollen i queeroperan Magnus-Maria i Suzanne Ostens regi 2014-16.

Anna Moring är projektschef för Alla familjers Finland som arbetar för att göra Finland till ett bättre land för mångformiga familjer. Morings doktorsavhandling behandlade regnbågsfamiljernas ställning i samhället.
 

Catariina Salo är frilansjournalist och ordförande för Regnbågsankan sedan våren 2017.

FACEBOOK EVENEMANG - BJUD IN DINA VÄNNER!