TRO

av Julian Garner
Pjäsen är skriven med inspiration av Rony Smolars berättelser om Abraham Stiller

 

Från och med sommaren 1938 anlände allt fler judiska flyktingar till Finland till följd av förföljelserna i Europa. När kriget också nådde Finland blev deras asylfråga en politisk tvist mellan olika finländska myndigheter och mellan den finländska statsmakten och den nazistiska regimen i Tyskland. Inte bara krigsfångar, men också judiska flyktingar internerades och såväl judiska krigsfångar som flyktingar deporterades till Nazityskland och sändes vidare till koncentrationsläger.

I Julian Garners nya pjäs TRO möter vi en österrikisk mor och son som anländer till ett litet finländskt bysamhälle under fortsättningskriget, och Abraham Stiller (1885-1972), den helsingforsiska affärsmannen som blev en av centralfigurerna i motståndet mot den statliga polisens planer på att deportera de judiska flyktingarna till Tyskland.

TRO är en pjäs om människor som hittar sina sanna jag medan världen rasar samman omkring dem. Föreställningen nyanserar bilden av Finlands delaktighet i Förintelsen på basen av ny historieforskning och visar krigets ansikte i ett nytt ljus.

 

"Rollbesättningen är perfekt.
Janina Berman, Kristofer Möller, Mikael Andersson och Riko Eklundh axlar sina roller enkelt och självklart, utan skorrande patos."


Svenska Yle / Christel Pettersson

"Tro är en av de två pjäser som Svenska Teatern specialbeställt för att fira sina egna 150 och republiken Finlands 100 år. Ett värdigt sätt att fira vår självständighet och minnas vad den kostat."

Västra Nyland / Siw Handroos-Kelekay

Alla recensioner

trailer

 

 


Urpremiär 9.9.2017 på AMOS

Pris: 33/31/24 €
Föreställningens längd: ca 2 h 10 min inkl paus
Läs programbladet

#tro150


spelplan

pressbilder

TRO

KONSTNÄRLIG LEDNING

Text och regi JULIAN GARNER
Översättning MARIANNE MÖLLER
Scenografi och kostymdesign HANNE HORTE
Ljusdesign: TOM LAURMAA
Ljuddesign: ANDREAS LÖNNQUIST
Hår och mask: PIRJO RISTOLA

Skådespelare

Mikael
Andersson
Janina
Berman
Riko
Eklundh
Kristofer
Möller

OM FÖRESTÄLLNINGEN I PRESSEN

 

Vad skulle Janina Berman fråga Abraham Stiller om hon plötsligt fick tillfälle till det? Berman ser först ställd ut men finner sig snabbt.
– Jag vill veta varifrån han fick energin och orken att strida för judarnas rättigheter. Och så skulle jag förstås tacka honom för allt det han gjorde.

Läs intervjun med Janina Berman i HBL 7.9.2017

Ur Kyrkpressen/34

"- Jag skrev pjäsen på engelska, och den har översatts till svenska. På engelska heter den 'Confidence', efter ett pianostycke av Mendelssohn som spelas under föreställningen. Ordet kommer från franskans confiance', ett svåröversatt ord med många lager. 
Det han gillar med det svenska namnet är att föreställningen på många sätt är en diskussion kring vad det betyder att tro. 
- Inom judendomen är det ingen som frågar dig om du tror på Gud eller inte. Det är något helt privat, mellan dig och Gud. Det viktiga är dina handlingar, säger Julian Garner och berättar att han själv tidigare övervägde att konvertera till judendomen."

Till artikeln

 


Journalisten Ruben Stiller pratar om identitet, språk och sitt förhållande till judendom i sitt sommarprat. Han pratar också om sin farfar Abraham Stiller (på scenen gestaltad av Riko Eklundh), en av karaktärerna i pjäsen TRO.

Lyssna på journalisten Ruben Stillers sommarprat