FINLAND VAKNAR

- Jean Sibelius uruppförande av Finlandia

Festkväll den 21 mars
kl 18.00 och 20.30


I mars fortsätter firandet av Svenska Teaterns 150-års jubileum med en festkväll då Jean Sibelius uruppförande av Finlandia på Svenska Teatern firas med pompa och ståt.

Finland vaknar, som var den första versionen av Finlandia, uruppfördes under mästarens personliga ledning på Pressens dagar den 4 november 1899 på Svenska Teatern. Musiken som uppfördes på festföreställningen bestod av en ouvertyr och musik för sex tablåer.

I vår tar vi oss 117 år tillbaka i tiden och återupplivar den festliga händelsen med två festkonserter den 21 mars.

Helsinki Sinfonietta, en femtiomanna symfoniorkester, kommer att uppföra samma tablåmusik och musikstycken som Helsingfors filharmoniska sällskaps orkester uppförde under Sibelius ledning. Musiken varvas med historiska tillbakablickar av vår egen ensemble. 

I februari 1899 utfärdade Rysslands tsar Nikolaj II "Februarimanifestet" med vilket man försökte inskränka storfurstendömet Finlands autonomi. Detta väckte motstånd i största delen av Finlands kulturkretsar och protesterande bildkonst blev mycket populär. Även Sibelius ville delta i protesten med konstens medel. År 1899 skrev han Atenarnes sång och Islossningen i Uleå älv. Året kröntes av musiken till de tablåer som spelades under Pressens dagar på Svenska Teatern. 

Sibelius skrev en kort ouvertyr och musik för sex tablåer: Väinämöinens sång, Finnarna döps, Hertig Johan i Åbo slott, Finnarna i det trettioåriga kriget, Stora ofreden och Finland vaknar (senare Finlandia)

Tondikten uruppfördes på Pressens dagars festföreställning på Svenska Teatern den 4 november 1899 under namnet Finland vaknar (senare Finlandia), som del av musiken till en serie tablåer av Kaarlo Bergbom med text av Eino Leino och Jalmari Finne. Festföreställningen ordnades som en av många protester mot Februarimanifestet.

Sibelius världskända verk kallades till en början för bland annat Finland, Finland vaknar eller Finale. I november 1900 fick ett pianoarrangemang av tablån namnet Finlandia - ett namnförslag av Axel Carpelan.

LÄS MER OM VERKET FINLANDIA


Pris: 65 € - Teatern bjuder på ett glas mousserande.
(endast en priskategori)

Spelas endast: 21 mars 2017 på Stora scenen

#finlandvaknar