VÅREN 2017

För detaljerad beskrivning av publikarbetets former, skrolla neråt. Vänligen boka alltid verkstäder på förhand av teaterns publikarbetare. Kringrpogrammet på NickenNU-scenen kan även ses på de pjässpecifika underflikarna.  

Peggy Pickit ser Guds ansikte
Foajén presenterar Direkt efter föreställningen tisdag 4.4.
Foajén presenterar: Tysk nutidsdramatik lördag 22.4 kl 17-18.30 i Amos Foaje. Tillställningen är gratis. Roland Schimmelpfennig är den mest spelade tyska samtidsdramatikern. Enbart i Helsingfors har flera av hans stycken iscensatts under de senaste åren: “Den arabiska natten” på KokoTeatteri 2013, “Den Gyllene Draken” på Kansallisteatteri 2014 och på Universum (Sirius Teatern) 2016, och den nu på Svenska Teatern aktuella “Peggy Pickit ser Guds ansikte”. Vad gör Schimmelpfennigs dramatik intressant för både tyska och finländska teatrar? Vilken ställning har dramatikern och Schimmelpfennigs dramer i förhållande till den aktuella tyska nutidsdramatiken? Vilka andra trender och tendenser finns det inom den tyskspråkiga dramatiken? Om dessa teman diskuterar teaterkritikern, författaren och journalisten Christine Wahl med översättaren och teatervetaren Jukka-Pekka Pajunen. Diskussionen förs på tyska, och sammanfattas på svenska.  
 
Christine Wahl (f. 1971), har studerat germanistik, filosofi och sociologi i Freiburg im Breisgau och i Berlin. Sedan 1995 arbetar hon som författare och teaterkritiker för olika tidningar, tidskrifter och websajter som Neue Zürcher Zeitung, Tagesspiegel, Theater heute och Spiegel online. Hon modererar också paneldiskussioner och symposier och leder seminarier för unga journalister. Christine Wahl har varit jurymedlem för teaterfestivaler som Impulse (2008-09) och Theatertreffen i Berlin (2010-13) och varit sakkunnig för Hauptstadtkulturfonds (2010-13). Sedan 2013 är hon medlem i urvalskommittén för “Stücke”, festivalen för nutidsdramatik i Mülheim, som årligen delar ut det renommerade Mülheimer Dramatikerpreis -priset.
 
Jukka-Pekka Pajunen (f. 1961) är dramaturg, översättare av tyska och svenska samt expert i tysk kultur och tyskspråkig teater och dramatik. Han erhöll Statspriset för litteratur 2006 för sin översättning av Elfride Jelineks roman Pianolärarinnan och Agricola-priset 2011 för sin översättning av Herta Müllers Andningsgunga.
 

[sisko]: Festen

Foajén presenterar Direkt efter matinéföreställningen lördag 8.4.

 

Oblivia: Candide
Foajén presenterar Direkt efter föreställningen tisdag 9.5.
 
Connected
Foajén presenterar Direkt efter föreställningarna måndag 15.5 samt lördag 20.5 på Stora scenen.
Studiematerial Vi erbjuder ett omfattande material med uppgifter som kan användas som för- och efterarbete. Studiematerialet innehåller övningar och frågor som förbereder grupper inför teaterbesöket samt ger verktyg för att behandla teaterupplevelsen efteråt. Studiematerialet beställs via publikarbetaren. 

 

Foajén presenterar är tillställningar där publiken i samband med en föreställning kan ta del av ett samtal med arbetsgruppen.  Vi öppnar upp processer och samtalar om och kring den aktuella pjäsen. Samtalen är alltid avgiftsfria och kräver ingen förhandsanmälan. 

verkstäder jobbar vi med deltagande metoder där åskådaren får behandla en pjäs genom konkreta, konstnärliga och pedagogiska övningar. Verkstäder kan vara såväl för- som efterarbete till en pjäs. Verkstäderna bokas alltid i förväg av publikarbetaren och är knutna till föreställningar på repetoaren. 

TeaterBrunchen är ett programpaket bestående av en föreläsning, diskussion eller paneldebatt med pjäsaktuellt tema och pjäsaktuella gäster. Efter detta avnjuts en riklig buffébrunch i teaterns publikfoajé. Evenemanget avslutas med föreställning. I regel ordnar vi en TeaterBrunch under hösten och en under våren. Biljetter till brunchevenemanget kan endast bokas via teaterns biljettkassa. 

Till valda pjäser erbjuds studiematerial som oftast riktar sig till grupper. Studiematerialen innehåller övningar och frågor som förbereder gruppen innan teaterbesöket samt ger verktyg för efterbehandling. Studiematerial beställs via publikarbetaren 

Familjelördag är ett roligt och deltagande program för hela familjen i anknytning till en barn- eller familjeföreställning. Med konstens olika medel får deltagarna pröva på och skapa t ex en handdocka, en teatermask eller annat som har ankytning till pjäsen i tur. Deltagarna ser föreställningen efter verkstaden. Pris 5-10€/barn (beroende på verkstadens innehåll)  samt teaterbiljettens pris. Vuxna deltar gratis, men behöver en egen teaterbiljett.